Liander wil flexibiliteitsmarkt in Nijmegen

Liander wil een flexibiliteitsmarkt opzetten in Nijmegen-Noord. Flexibiliteit kan een betaalbaar alternatief zijn voor het verzwaren van het elektriciteitsnet.

‘Flexibiliteit is het vermogen van energieaanbieders en -vragers om vraag en aanbod van energie op elkaar aan te passen. Een flexibiliteitsmarkt is voor netbeheerders één van de manieren om slim om te gaan met de toename van duurzame energie en transport ervan’, meldt de netbeheerder op haar website.

Experimenten
Er zijn in de afgelopen jaren veel experimenten uitgevoerd met een flexibele elektriciteitsmarkt. Een voorbeeld is het project EnergieKoplopers, in Heerhugowaard. Deelnemers kregen een apparaat dat communiceert met een ‘slim’ energiesysteem en een ‘slimme’ meter. Het bracht de verwachte beschikbare energie en de verwachte energievraag in balans door het apparaat uit en aan te zetten.

Liander wil nu een marktmodel in de praktijk brengen in Nijmegen-Noord, een gebied dat in een transitiefase zit. Er worden veel woningen bijgebouwd en het nabijgelegen industrieterrein wordt uitgebreid. Er wordt bovendien gesproken over nieuwe windturbines en een zonneweide. Kortom: de netbeheerder vindt dit een ideale plek om te starten met een flexibele markt.

Marktpartijen
De netbeheerder zoekt een aantal marktpartijen om het model in de praktijk te brengen. De organisatie wil een flexibele markt in twee fases realiseren. ‘Een ontwikkel – en een testfase, waarin samenwerking met maximaal vijf inschrijvers [marktpartijen red.] om de markt te ontwikkelen. En een operationele fase, waarin een ongelimiteerd aantal inschrijvers toe kunnen treden’, aldus Liander.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.