Londense Energy Systems Conference podium voor HAN-presentatie over netstabiliteit

Zonnepanelen en huishoudelijke apparaten vervuilen het elektriciteitsnet. Maar huishoudens met die apparatuur kunnen het net zelf weer verbeteren, vertelden HAN-onderzoekers 24 en 25 juni op het Energy Systems Conference in Londen.

Vertegenwoordigers uit de energiebranche kwamen in Londen bijeen om te praten over het energiesysteem van de toekomst. Door de toename van het aantal elektrische apparaten en duurzame energie staat de kwaliteit van ons elektriciteitsnet onder druk. De productie van en vraag naar elektriciteit wordt steeds minder voorspelbaar, waardoor het moeilijk is om stroom te regelen. ‘Het is leuk dat mensen tegenwoordig een schuifje op hun stofzuiger hebben, waarmee ze het apparaat harder en minder hard kunnen laten werken maar dat is niet goed voor de kwaliteit van ons net’, zegt HAN-onderzoeker Edwin Tazelaar.

Nieuwe impulsen
Het elektriciteitsnet, en de kennis daarover, heeft nieuwe impulsen nodig. ‘De belangrijkste vakboeken over dit onderwerp stammen uit de jaren tachtig en negentig’, aldus Tazelaar. Daar staan een aantal termen in, die berusten op aannames die niet meer stroken met de werkelijkheid. ‘Veel energietechnici gaan er vanuit dat stroom netjes, sinusvormig door het elektriciteitsnet loopt. Maar dat is niet meer zo.’

Samen met onder andere met lector meet- en regeltechniek Aart-Jan de Graaf en docent elektrotechniek Jan Geurts van Kessel presenteerde Tazelaar een alternatieve definitie van hoe een netverbinding tussen bijvoorbeeld een huishouden en het elektriciteitsnet zich zou moeten gedragen. Deze benadering voorkomt de noodzaak aannames te gebruiken die momenteel slecht hard te maken zijn.

Dat probleem kan worden opgelost door te zorgen dat de stroom waarmee een huishouden het net belast netjes sinusvormig wordt. Dit heeft een positief effect op de stabiliteit van het hele elektriciteitsnet. In deze situatie verstoren huishoudens het net niet meer, maar dragen die bij aan de verbetering daarvan. HAN-docent Jan Geurts van Kessel deed onderzoek naar dit idee en liet elektrotechniekstudenten een testopstelling bouwen. Experimenten met deze opstelling lieten zien dat de ideeën inderdaad kunnen worden uitgevoerd.

Uitkomst
Tazelaar is tevreden met de uitkomst van de Energy Systems Conference. ‘Het viel me op dat mensen zeer bewust waren van de uitdagingen voor het elektriciteitsnet in Europa. De conferentiebezoekers wisten dat er iets moet veranderen.’ Onder de bezoekers waren veel afgevaardigden van onderzoeksinstituten, die Europese overheden direct adviseren over energiebeleid en –wetgeving.

Bron: HAN Centre of Expertise – SEECE

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.