Maak kennis met vijf duurzame HAN studieprojecten

Van vijf HAN-teams die deelnamen aan de Cleantech Battle 2017 zijn filmpjes gemaakt. Maak hier kennis met deze duurzame toppers, die allen een Engineering-opleiding volgen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij laten zien wat het resultaat kan zijn, wanneer je samen werkt en leert aan de techniek voor morgen!

1. Roel Bleumer: businessplan mobiele, groene energievoorziening

Roel Bleumer, vierdejaars student Werktuigbouwkunde aan de HAN, ontwikkelde tijdens zijn studie een off-grid energievoorziening op basis van zonne-energie en de opslag daarvan. Het product is een vervanger van het conventionele dieselaggregaat en kan toegepast worden op aanhangers, bedrijfswagens, boten en/of vastgoed. Tijdens zijn minor Ondernemerschap bij de HAN schreef hij het businessplan voor zijn eigen bedrijf. Om de volgende stap naar de markt te maken ontving hij een startersvoucher van Gelderland valoriseert en werd hij lid van HAN Young in Business. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf gestart, de eerste systemen verkocht en studeert hij af bij het lectoraat Duurzame Energie van de HAN op de doorontwikkeling van het product.

2. Bram van Lieshout en Wouter Vernooij: duurzaam warmtesysteem

De twee werktuigbouwkunde studenten Bram van Lieshout en Wouter Vernooij richtten tijdens hun studie hun eigen bedrijf Solarize op. Zij ontwikkelden een duurzaam warmtesysteem waarmee het gasverbruik van woningen gereduceerd wordt tot nog maar 20% van het huidige gasverbruik. Het systeem bestaat uit drie hoofdcomponenten: de zonnecollectoren op het dak, een opslagvat en een slim regelsysteem. Zij hebben tijdens hun verdiepende stage een rekenmodel gebouwd waarin zij theoretisch kunnen aantonen hoeveel energie zij kunnen besparen met het duurzame warmtesysteem. Daarnaast hebben zij een prototype gebouwd om de resultaten uit het rekenmodel te kunnen toetsen in praktijk. Het onderzoek vond plaats met financiele steun van Gelderland valoriseert en met begeleiding van het HAN lectoraat Meet- en Regeltechniek.

3. Ids Kersten: zonneconcentrator

Derdejaars student Werktuigbouwkunde Ids Kersten deed onderzoek bij het lectoraat Duurzame Energie van de HAN in opdracht van het bedrijf Bosman Van Zaal . Hij ontwierp en bouwde een motorisch aangestuurd kantelframe, waarin Fresnel-lenzen in een agrarisch kas de zon optimaal volgt. De lens focusseert het zonlicht op een collector en warmt op deze wijze een medium op. De opgewekte energie kan o.a. gebruikt worden voor de verwarming van de kas ’s avonds. Zijn onderzoek heeft een multidisciplinair karakter, waarin onderwerpen uit de  werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica samenkomen. Daarnaast  schreef hij een ethiekrapport waaruit blijkt dat hij rekening hield met de sociaal-maatschappelijk context waarin hij werkte.

4. Team elektische traktorpull tractor

Uit passie voor tractorpulling heeft een team HAN studenten (werktuigbouwkunde en elektrotechniek) de ambitie een elektrisch aangedreven tractorpulling tractor te ontwikkelen. Dit idee is vernieuwend in de tractorpull sport en kan, als het slaagt, worden doorvertaald naar tractoren voor de gehele agrarische sector. Zowel de ontwikkeling van een nieuw chassis als het gebruik van elektromotoren, de bijbehorende meet- en regeltechniek en het opnieuw ontwerpen van het uiterlijk maken dat de studenten tot het uiterste uitgedaagd worden. Tijdens hun minor machinebouw hebben zes studenten in een deelproject het frame van deze tractor ontwikkeld en voor de battle ingediend. Studenten Bjorn Janssen, Alex Luijkx en Jochem Menke vertellen hun verhaal.

5. Lars Putman en Dorus Bannenberg: sustainable energy roof

Lars Putman en Dorus Bannenberg, studenten Industrieel Product Ontwerpen, ontwikkelden tijdens hun stage in opdracht van het HAN lectoraat Meet- en Regeltechniek een concept voor een modulair energetisch renovatiedak. Het betreft hier een combinatie van energie opwekken en het isoleren van daken in de bestaande bouw, waarmee hoge energierendementen kunnen worden behaald. Daarvoor hebben zij technische aspecten tot in detail doordacht en constructief en financieel doorgerekend, met aandacht voor de productie en installatie van het modulaire system, inpasbaar in bestaande situaties, rekening houdend met de aanwezigheid van dakelementen zoals dakramen, dakkapellen en  schoorstenen. Het onderzoek vond plaats in een bredere context van het multidisciplinaire project Duurzaam Renovatiedak van het HAN lectoraat Meet- en Regeltechniek.

Delen:

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.