Solar Roadways

Nederland heeft primeur met weg van zonnepanelen

Over enkele tientallen jaren is het rijden op wegen van asfalt wellicht verleden tijd. Waarom namelijk rijden op asfalt, als de wegen ook gemaakt kunnen worden van zonnepanelen? Wegen van zonnepanelen leveren natuurlijk energie op, maar bieden daarnaast nog veel meer onverwachtse voordelen. Hoewel er een grootschalig project is opgezet in Amerika om een weg van zonnepanelen te realiseren, is het naar alle waarschijnlijkheid toch ons eigen Nederland met de primeur van de eerste zonnepanelen weg. Lees hieronder meer over de ontwikkelingen rondom de zonnepanelen wegen in Nederland én het buitenland.

Solar Roadways

Een van de meest besproken documentaires ooit, daar begon het idee van de zonnepanelen wegen mee. Na het zien van Al Gore’s ‘An inconvenient truth’ waren Scott en Julie Brusaw, een Amerikaans echtpaar, vastbesloten om de wereld te redden. En dus startten zij het inmiddels bekendste project van zonnepanelen wegen: de Solar Roadways. Nu, jaren later, is het project verder ontwikkeld en is het eerste prototype af. De insteek van de Solar Roadways wordt dan ook steeds duidelijker.

Opbrengst energie

Zonnepanelen leveren schone energie op en dragen hiermee bij aan een beter milieu. Doordat zonnepanelen steeds aantrekkelijker worden, kiezen meer en meer mensen ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Toch is de vraag naar elektriciteit zo hoog, dat voor het volledig voorzien in deze energie, de zonnepanelen op meer plekken geplaatst moeten worden dan alleen op het dak. Zonnepanelen in wegen zouden dan ook een perfecte uitkomst zijn. Bij de Solar Roadways worden de panelen bedekt met een ijzersterk, uiteraard gerecyclede, laag glas. Doordat de weg is voorzien van ribbels, is de weg niet glad en dus niet onveilig.

Veiligheid

Het oppervlak van de Solar Roadways hoeft dus niet onveilig te zijn. De Solar Roadways kunnen juist bijdragen aan de verkeersveiligheid. Zo zijn de Solar Roadways voorzien van led lampen. Hiermee kunnen alle mogelijke signalen duidelijk worden aangegeven op het wegdek. Hierdoor zijn niet alleen de verkeersborden overbodig, maar kunnen ook eventuele plotselinge meldingen meteen zichtbaar worden gemaakt voor bestuurders. Ook is het wegdek voorzien van sensoren. Hiermee wordt er een signaal afgegeven wanneer er zich iets ongewoons bevindt op de weg, zoals een wild dier, zodat aankomende weggebruikers hier meteen van op de hoogte kunnen worden gebracht.

Praktisch

Iedereen heeft het beeld nog vers in het geheugen zitten: het is winter in Nederland en de strooiwagens zijn de wegen volop ijsvrij aan het maken. Echter, alleen als het zout nog op voorraad is. In het wegdek van de Solar Roadways zijn warmte elementen toegevoegd waardoor de sneeuw en het ijs direct smelt. Dit is niet alleen veilig, maar ook zeer praktisch.

De toekomst

De bedenkers van de Solar Roadways hebben al veel stappen ondernomen om dit idee tot een succes te maken. Ze hebben al bijna een miljoen dollar opgehaald bij de Amerikaanse overheid en al twee miljoen dollar via crowdfunding. De bedenkers hopen met behulp van private investeerders het proces van het ontwikkelen van de Solar Roadways te versnellen. De Solar Roadways blijven nu dus nog even een werkelijkheid van de toekomst. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met de zonnepanelen wegen in ons eigen innovatieve kikkerlandje?

Zonnepanelen wegen in Nederland

Hoewel er in Amerika al veel wordt gesproken over de Solar Roadways, is het naar alle waarschijnlijkheid toch Nederland met de eerste weg van zonnepanelen. Het gaat om een zogenaamd zonnefietspad in Krommenie, Noord-Holland. Het zonnefietspad staat voor oktober 2014 op de planning. Het gaat nog niet om een volwaardige weg, maar om een test, waarbij er circa 100 meter van het zonnefietspad zal worden geplaatst. Dit zonnefietspad, ook wel de SolaRoad genoemd, bestaat uit centimeterdik veiligheidsglas, met hieronder zonnepanelen. De komende twee jaar zal het zonnefietspad in de praktijk worden getest op factoren als opbrengst en veiligheid. De wegen van zonnepanelen zijn misschien wel dichterbij dan we denken.

Delen:

Ik schrijf voor verschillende woongerelateerde websites, waaronder Zonnepanelen-Weetjes.nl en Isolatie-Weetjes.nl. Voor deze en andere websites schrijf ik artikelen over duurzaam wonen en duurzame innovaties. Ik kijk ernaar uit om veel interessante artikelen te schrijven voor EnergieNext!

4 reacties, voeg jouw reactie toe.

roland

Opmerkelijk dat de opbrengst van deze fietspadpanelen vergeleken met dak panelen blijkbaar geen punt is. Onder de kop “opbrengst” staat “een perfecte uitkomst” ook hier zonder enige toelichting.

Justin

Ik ben het eens met Roland. Er is zo te zien überhaupt geen achtergrond informatie opgezocht, het is er gewoon neergegooid als een godengeschenk dat alle problemen oplost.

rini

Enig idee hoeveel energie er nodig is om ijs te smelten?
Als er sneeuw op ligt dan werkt de cel toch niet?
Hoe zit het met onderhoud? Moet toch meerdere malen duurder zijn?
Info:
https://www.youtube.com/watch?v=6-ZSXB3KDF0

Edwin Pleijsier

Beetje blijven opletten, in Frankrijk is dit allang gedaan, dus de primeur heb je al niet. In Frankrijk noemen ze het een fiasco trouwens!

One Trackback

  1. Geplaatst door Annabella Kongchuaychart op 21 mei 2015 om 20:00

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.