Nieuwe HAN-lector meet- en regeltechniek focust op energiebranche

Lector meet- en regeltechniek Aart-Jan de Graaf gaf donderdagmiddag zijn intreerede getiteld ‘energie en mobiliteit in een control crisis?’ Hij legde haarfijn uit waarom zijn expertise onmisbaar is in de duurzame energiesector.

‘Ik heb gezegd’, luidt de laatste zin van De Graaf. Een klappende menigte werd meegenomen op reis door een wereld die voor een groot deel verborgen ligt in veelgebruikte technologie. Van personenauto tot moestuinirrigatie. De echte Arnhemmers herkennen de ietwat abstracte afbeelding op het intreeredeboekje dat wordt uitgedeeld. ‘De bovenleiding van de trolleybussen die door de stad rijden’, concludeert instituutsdirecteur Herman Janssen.

Aan het einde van de lezing is duidelijk: meet- en regeltechniek is overal en wordt steeds belangrijker. De wereldbevolking groeit en mensen gebruiken steeds meer elektrische apparatuur. De elektrische auto is bijvoorbeeld in opkomst. Hierdoor wordt de regulering van elektriciteit steeds ingewikkelder.

Energietransitie
Daarbij is een transitie van fossiele naar duurzame energie gaande. Tegelijk wordt energie niet meer vanuit een aantal centrale punten gedistribueerd maar, verspreid over het land, in kleine hoeveelheden opgewekt. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op woonhuizen.

Bovendien is de opwekking van energie steeds moeilijker te voorspellen. Men wordt afhankelijk van wind, zon, water en andere duurzame bronnen. Die zorgen dat energiepieken en –dalen ontstaan. Op het ene moment is het zonnig en waait het, op het andere moment is het windstil en bewolkt. Ons elektriciteitsnet is niet gemaakt voor dat soort over- en onderbelasting.

Onderzoek
De Graaf doet onder andere onderzoek naar smart grids, slimme energienetwerken die om kunnen gaan met deze onvoorspelbare energievoorziening. Deze netwerken kunnen onderdeel uitmaken ons algemene energienet, maar ook op zichzelf functioneren in afgelegen gebieden. Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is een smart grid aanwezig. Dit heet SOPRA, Sustainable Off-grid Power Station for Rural Applications. Het systeem maakt gebruik van zon, wind en conventionele energiebronnen als back-up. Dankzij intensief onderzoek functioneert dit netwerk als een betrouwbare stroomvoorziening. Zo betrouwbaar dat deze aangesloten kan worden op het reguliere energienet.

Onderwijs
De lector brengt het onderzoek een slag verder. Resultaten en onderzoek worden verwerkt in onderwijs, dat studenten klaarstoomt voor de energiewereld van morgen. Er wordt onder andere een nieuwe afstudeerrichting ontwikkeld binnen de master Control Systems Engineering, rond het thema ‘energie’. Broodnodig, want de door de energietransitie is nieuwe kennis nodig, die ons toekomstige energiesysteem vormgeeft.

In zijn rede schetst De Graaf een scenario waarin de stroom uitvalt, waardoor elektrische auto’s niet zijn opgeladen. ‘Dan kun je niet naar je werk en is het tijd om ‘ze’ de schuld te geven. Maar wie zijn ‘ze’ eigenlijk? Dat is een kleine groep mensen van een jaar of 70’, aldus de lector. De technici in de energiebranche staan op het punt om met pensioen te gaan. Kortom: er moet nieuw talent worden opgeleid.

Delen:

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

One Trackback

  1. […] dalen die duurzame bronnen met zich meebrengen. Zo schreef EnergieNext onlangs over de nieuwe HAN-lector meet- en regeltechniek Aart-Jan de Graaf die het belang van smart grids benadrukt. Hij vertelde tijdens zijn intreerede […]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.