Nieuwe onderwijsprogramma’s HAN verbeteren digitale veiligheid van bedrijven

Bedrijven worden steeds afhankelijker van digitale systemen en zijn daardoor kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Daarom riep de HAN drie onderwijsprogramma’s in het leven die gericht zijn op digital security.

Hackers binnengedrongen bij energiebedrijven Europa en VS‘, kopte NU.nl woensdag 6 september. Beveiligingsonderzoeker Symantec constateerde dat criminelen malware naar medewerkers van de getroffen bedrijven stuurden en computers binnendrongen. Een dag later publiceert NU.nl: ‘Hackers vormen grote bedreiging voor stroomnet‘. Dit artikel is gebaseerd op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat waarschuwt voor stroomuitval door hacks.

Drie programma’s
Door de voortschrijdende digitalisering hebben steeds meer bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Die kan leiden tot economische schade, verlies van gevoelige gegevens en chantage. De HAN speelt hierop in en ontwikkelde onderwijsprogramma’s voor professionals, die de digitale veiligheid van hun bedrijf willen verbeteren.

De workshop, cursus en post-hbo-opleiding worden verzorgd door professionals uit het werkveld. De hoofddocent is Michael Pols van The Future Group, een ICT-expertisenetwerk van zzp’ers. Pols adviseert onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook de andere docenten werken als zelfstandige aan cyber security-vraagstukken.

De mens als zwakke schakel
Die vraagstukken zijn vaak minder technisch dan mensen denken, laat HAN-opleidingsmanager Tom Vermulst weten: ‘Je kunt prachtige beveiligingssystemen hebben, qua hardware en software, maar als jouw mensen niet scherp zijn, heb je daar niet zoveel aan.’ Medewerkers kunnen bijvoorbeeld in phishing-e-mails trappen of een onbekende usb-stick aan het bedrijfsnetwerk koppelen.

Hoe kunnen bedrijven dit soort situaties voorkomen? Die vraag beantwoorden cursisten uiteindelijk zelf. Professionals die deelnemen aan de cursus en de post-hbo-opleiding ontwikkelen een plan voor hun eigen organisatie. Uiteindelijk wordt beoordeeld of er op operationeel, tactisch en strategisch niveau over veiligheidsmaatregelen is nagedacht en of de gekozen maatregelen voldoende zijn.

Handreiking Topsector Energie
Zo’n plan is onder andere interessant voor bedrijven in de energiesector, waar steeds meer aandacht is voor digitale veiligheid. De Topsector Energie publiceerde onlangs een Handreiking Cyber Security voor Smart Energy, om energiebedrijven te ondersteunen en aan te zetten tot maatregelen. ‘We hopen u hiermee te inspireren en hopen dat security by design het nieuwe normaal wordt’, schrijft de Topsector Energie op haar website.

Maar ook bedrijven uit andere sectoren zien het belang van een digital security-plan. Tussen de aanmeldingen op de HAN zitten gemeenteambtenaren en medewerkers van een telecombedrijf; professionals die te maken hebben met digitale gegevens van burgers en klanten. Hun – en andere – organisaties krijgen vanaf mei 2018 bovendien te maken met nieuwe Europese regelgeving, die privacy-rechten versterkt en organisaties meer verantwoordelijkheid geeft. Extra reden om digitale systemen goed te beveiligen.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in de workshop, cursus of post-hbo-opleiding? Meld u aan via de website van de HAN. Klik op een van de links hieronder om naar de juiste pagina te gaan.

Beeld: Wikimedia

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.