Nijmeegse wethouder zet vraagtekens bij biomassa

Matthias van Hunnik, lid van de Nijmeegse gemeenteraad, vraagt zich af of een biomassacentrale in Nijmegen-West wel zo’n goed idee is. Dat blijkt uit een artikel in De Gelderlander. ‘We moeten investeren in echt duurzame energie.’

Hunnik schrijft:

Vorige week verbaasde ‘warmteregisseur’ en voormalig GroenLinks-wethouder Jan van der Meer zich in deze krant over de uitspraak van Provinciale Staten die een rem willen op het verbranden van hout voor warmte en energie. Als gemeenteraadslid in Nijmegen ben ik juist blij met deze uitspraak van de provincie. In Nijmegen-West, waar voorheen de kolencentrale stond te roken moet namelijk nu een biomassacentrale komen. Om onze behoefte aan biomassa te voeden is geen bos in Gelderland groot genoeg. Bovendien zijn er terechte vragen over de uitstoot van deze nieuwe centrale die mogelijk weer in Nijmegen-West terechtkomt.

In biomassacentrales wordt hout of gft-afval verbrand. Voorstanders noemen dat een hernieuwbare brandstof, omdat bossen opnieuw aangeplant kunnen worden. Maar in de buurt van de biomassacentrale groeien niet genoeg bomen om aan de vraag te voldoen. Het hout moet dus ergens anders vandaan komen. Waar? Nederlandse centrales, die energie uit biomassa halen, gebruiken onder andere houtpellets uit Noord-Amerika. Niet erg duurzaam.

De invulling van het terrein waar de biomassacentrale moet komen, is al langer onderwerp van gesprek. ENGIE (voorheen GDF Suez) schakelde onder andere HAN-studenten in. Eerstejaarstechniekstudenten deden onderzoek en presenteerden een aantal mogelijkheden.

Beeld: Wikimedia

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.