Open deuren Internationale Passiefhuis Dagen 7-9 november

Een passief gebouw kan in de zomer bijna vanzelf koel en in de winter bijna vanzelf warm blijven. Daar komt de internationaal gehanteerde vakterm ‘passief’ vandaan. Waar een gewoon huis ‘s winters wordt geventileerd door de warme binnenlucht via de vensters te laten ontsnappen terwijl er koude buitenlucht naar binnen stroomt, gebeurt dit in een passief huis gecontroleerd: de warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt in een warmtewisselaar gebruikt om de naar binnen stromende verse lucht vóór te verwarmen. Aangevuld met de warmte van de zon en van de bewoners zelf, ontstaat zo binnenshuis een bijzonder aangenaam en gezond leefklimaat. De verwarmingsinstallatie kan dan meestal uitgeschakeld blijven – ‘passief’ – en dat spaart energie. Een passiefhuis heeft daarom meestal de ramen op het zuiden, is uiterst goed geïsoleerd en heeft zo min mogelijk kieren waardoor warme lucht, of ’s zomers  juist koele lucht zou kunnen weglekken.

Als een woning of gebouw zo wordt ontworpen en daarna zo wordt gebouwd of gerenoveerd, dat er voor ruimteverwarming nauwelijks nog energie nodig is, dan is dat pure winst. Voor het milieu, maar ook voor woon- of gebruikslasten. En als bij dit alles optimaal gebruik wordt gemaakt van de gratis (passieve) energie van de zon, dan ben je er: bij Passief Bouwen!

Meer hierover lezen, klik op deze link http://www.passiefbouwen.nl/files/documents/PB_C25311001_Folder_Passief_Bouwen_v1_low-res.pdf

Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan een of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen op 7, 8 en 9 november. Er staan 25 gebouwen in de lijst, hieronder de huizen die in Oost Nederland te bezoeken zijn:

7 november

Groenlo: woonhuis met kantoor

Ede: Veldhuizenschool en Plushuis

8 november

Oosterhout: 3 passiefwoningen

Deventer: rietgedekt passiefhuis

Lichtenvoorde: start passief concept

Ede: Plushuis

9 november

Groenlo: nulwoning

Nijkerk: passief woon- en kantoor

Arnhem: nieuwbouw passiefhuis

Kijk voor adressen op de website: http://dnaindebouw.com/evenement/open-passiefhuis-dagen-7-9-november-2014/

 

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.