biobased opleidingen

Overzicht van Biobased Economy-opleidingen

Welke biobased opleidingen zijn er anno 2014 op universitair-, hbo,- en mbo-niveau? En welke onderwijsprogramma’s en lesmodules zijn er voor voorgezet- en basisonderwijs? Op basis van o.a. rapporten van Be-Basic is een overzicht opgesteld op Kennisnet Biobased Economy, die hieronder staan. Ontbreken er opleidingen? Geef ze door, met hyperlink naar de opleiding! Dat kan door een reactie op dit bericht te plaatsen.

In de lijst staan aanvullingen van Jeroen Sluijsmans (namelijk Center for Biobased Economy, HAS Hogeschool, CAH Dronten en inHolland). Ook is een aanvulling (26-09-2014) toegevoegd over een lespakket voor het basisonderwijs van Nina de Jongh (van het Centre of Expertise Biobased Economy.

Wetenschappelijk onderwijs

Wageningen UR
TU Twente Green Energy
Universiteit Utrecht Sustainable Development – Copernicus Instituut

HBO

Lesmaterialen:
– BOGO van groene grondstoffen naar biobased materialen: eigenschappen van polymelkzuur
– BOGO van groene grondstoffen naar biobased materialen: van melkzuur naar polymeren
– IF1405: Biobased Economy, study manual

MBO

• Helicon: Green Engineering – Biobases Business
Veel mbo-opleidingen zijn bezig momenteel bezig met het ontwikkelen van biobased modules of opleidingen. Op Kennisnet Biobased Economy wordt het overzicht regelmatig geactualiseerd.

Voortgezet en basisonderwijs

Hier staat lesmateriaal voor voortgezet onderwijs, zoals de nlt-module Food or fuel?, en voor basisonderwijs, zoals Maak zelf bioplastic.

Voor het basisonderwijs heeft het Centre of Expertise Biobased Economy (Avans en HZUAS) een lessenpakket ontwikkeld voor de PABO. Dit is uitgedeeld bij meer dan 160 basisscholen.

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

5 reacties, voeg jouw reactie toe.

In je lijst ontbreken deze HBO opleidingen die samen met bedrijven werken aan biobased innovaties en onderwijs:
Center for Biobased Economy: http://www.cbbe.nl/nl/cbbe/Over-CBBE.htm
HAS Hogeschool http://www.haskennistransfer.nl/
CAH Dronten: http://www.cahvilentum.nl/nl-nl/praktijkonderzoek/lectoraten/lectoraat%20duurzame%20energie%20en%20groene%20grondstoffen.aspx
InHolland: http://www.inholland.nl/frontpage.htm

Het Centre of Expertise Biobased Economy (Avans en HZUAS) heeft een lessenpakket ontwikkeld voor de PABO (en de pakketten uitgedeeld bij meer dan 160 basisscholen). Zie:
http://www.coebbe.nl/research/biobased-lessenset-voor-basisscholen-werken-aan-een-wereld-waar-afval-niet-bestaat voor meer info!

Groet,
Nina

Beste Brechje,
Green Engineering van Helicon MBO Boxtel gaat anders heten. Vanaf nu heet de opleiding Biobased technieken. De mbo niveau 4 opleiding is een specialisatie binnen onze richting Teelt en techiek. Meer informatie over de opleiding is te lezen op onze website: http://www.helicon.nl/mbo/Opleidingen/Opleidingenoverzicht/Ik_wil_iets_met_Land_en_tuinbouw/Biobased_technieken
Met vriendelijke groet,
Noortje Wijnstok
Helicon MBO Boxtel

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.