Recordaantal studenten kiest voor Power Minor

Aan de vooravond van het studiejaar 2017-2018 heeft de Power Minor 2 mooie mijlpalen bereikt: de minor beleeft zijn 10e jaargang én start met een recordaantal aanmeldingen.

De Power Minor is een samenwerkingsverband tussen TenneT, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Haagse Hogeschool, locatie Delft en de Hogeschool van Amsterdam. Samen spelen zij in op de groeiende vraag naar hoogopgeleide kenners van de energietechniek. De minor is toegankelijk voor studenten Elektrotechniek van alle hogescholen in Nederland die hun propedeuse hebben gehaald.

Sinds de start in 2008, met 23 studenten, is de Power Minor gestaag gegroeid. Dit studiejaar gaat de 10e lichting met een recordaantal studenten van start. Met respectievelijk 35 en 29 aanmeldingen zitten zowel de voltijd als de deeltijdvariant vol.

Succesfactoren
De Power Minor mag een succes genoemd worden. Een deel van dat succes is te verklaren door de aansprekende onderwijsvorm. De Power Minor bestaat uit 3 delen en is een combinatie van theoretisch onderwijs, met lessen afwisselend in Arnhem en Delft, plus interessante excursies, lezingen en uitdagende praktijkopdrachten. Daarbij krijgen de studenten niet alleen unieke, leerzame inkijkjes bij TenneT, maar ook bij partijen waarmee nauw wordt samenwerkt, zoals Siemens.

Een andere succesfactor is het zeer goede arbeidsmarktperspectief voor de afgestudeerden. De energiesector heeft nu al grote behoefte aan hoogopgeleide elektrotechnici met gedegen kennis van de energietechniek. Die vraag zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Dat komt enerzijds door de energietransitie en anderzijds door de vergrijzing van het personeelsbestand: een relatief groot deel van de huidige energieprofessionals zal de komende jaren met pensioen gaan.

TenneTs’ nauwe betrokkenheid bij de Power Minor heeft veel te maken met die situatie in de arbeidsmarkt. ‘Via de Power Minor kunnen wij eraan bijdragen dat meer mensen worden opgeleid met het gewenste profiel’, aldus Maartje van Gelder van HR Talentmanagement van TenneT. ‘Ook helpt de Power Minor om TenneT een voorkeurspositie te geven in de arbeidsmarkt: de studenten kennen TenneT al en weten welk interessant werk we ze te bieden hebben. Daarnaast is het een voordeel dat wij de studenten via de praktijk- en afstudeeropdrachten al goed leren kennen. Daardoor weten we wie de toptalenten zijn en kunnen we ze gericht interesseren voor een loopbaan bij TenneT.’

Video


Topprogramma Energietechniek

De Power Minor is niet de enige manier waarop in de energieprofessionals van de toekomst wordt geïnvesteerd. Via SEECE, het centre of expertise voor duurzame elektrische energie, zijn TenneT en partijen als Alliander, Enexis, DNV-Gl, Movares en Huisman, betrokken bij het Topprogramma Energietechniek. Dit topprogramma is bedoeld voor tweede- en derdejaarsstudenten Elektrotechniek en is, net als de Power Minor, toegankelijk voor studenten van alle hogescholen. Daarnaast kent TenneT het HBO Traineeship.

Beeld: Pexels

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.