Renkumse papierfabrikant ondertekent Green Deal voor ultradiepe geothermie

Parenco ondertekende – samen met een aantal andere partijen – een zogenaamde Green Deal voor ultradiepe geothermie. Dat schrijft de Renkumse papierfabrikant in een persbericht.

De ondertekenaars van de Green Deal willen ultradiepe geothermie stimuleren. Bij Geothermie wordt gebruik gemaakt van aardwarmte om de energievoorziening van industrie, bedrijven en huishoudens te verduurzamen. “Het Ministerie van Economische Zaken ziet veel potentie in Ultradiepe Geothermie om onze afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen”, aldus Parenco.

Geothermie stimuleren
Het stimuleren van Ultradiepe Geothermie in Nederland is onderdeel van de Energieagenda, waarin de route wordt geschetst naar een CO2-arme samenleving in 2050. Om in 2050 een CO2-arme energievoorziening te realiseren in Nederland, moet onder andere de warmtevoorziening worden verduurzaamd. Op dit moment zijn er al succesvolle projecten met Geothermie op minder dan 4.000 meter diepte.

De warmte van deze diepte is echter niet toereikend voor toepassing in procesindustrie. Om verduurzaming van de hoge temperatuur warmtevoorziening te realiseren, kan Ultradiepe Geothermie (UDG) een oplossing bieden. “De kennis over de ondergrond op meer dan 4.000 meter diepte is echter nog onbekend waardoor UDG-projecten complex zijn om te ontwikkelen en steun vanuit Economische Zaken nodig is”, aldus Parenco.

Green Deals
Green Deals zijn afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen. Die andere partijen zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. De Green Deal helpt om duurzame plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld voor energie, klimaat, water, grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, bouw en voedsel.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen draagt ook een steentje bij aan de duurzaamheidsagenda van Parenco. Bijvoorbeeld door het bedrijf aan goed opgeleide technici te helpen.

Bron: Pixabay, Parenco, Rijksoverheid.nl

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.