Statushouders met techniekachtergrond maken kennis met Nederlandse energiesector

Mohammed Alsaleh blikt terug op een bezoek aan netwerkbedrijf Alliander in Duiven. Bedrijfsexcursies zijn onderdeel van een onderwijsprogramma voor statushouders; deze helpen deelnemers in hun zoektocht naar een werkgever in de energiesector.

Het was 14 februari wanneer Mohammed Alsaleh een bezoek aan Alliander bracht. Hij was onder de indruk van de locatie, vertelt hij tijdens een telefonisch interview. Het kantoor van de netbeheerder is zijn tijd vooruit. Het wekt meer energie op dan het gebruikt en het bestaat voor grofweg tachtig procent uit hergebruikte materialen. De bedrijfslocatie biedt een blik op de toekomst, waarin circulariteit en duurzaamheid een grote rol spelen.

Het bezoek aan Alliander stond vooral in het teken van Alsaleh zijn eigen toekomst, en die van zijn studiegenoten. Hij neemt deel aan een nieuw onderwijstraject voor vluchtelingen, dat door SEECE, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en stichting UAF in het leven werd geroepen. Het bereidt statushouders voor op een associate degree-opleiding Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Gebouwgebonden Installatietechniek. Deze tweejarige hbo-opleidingen kunnen in combinatie met passend werk gevolgd worden.

Basiskennis en -vaardigheden
Het eerste half jaar besteden de deelnemers veel tijd aan kennisontwikkeling. Ze krijgen wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels. Basisvakken die nodig zijn om deel te nemen aan een hbo-opleiding. Ze werken ook aan vaardigheden die ze nodig hebben op de werkvloer: presenteren, samenwerken en werken in projectgroepen. ‘In veel culturen is het zo dat de baas bepaalt. Wij zijn gewend om meer te overleggen’, zegt cursistbegeleider Mieke de Vries van SEECE.

Deelnemers worden tijdens het traject geholpen met het vinden van een baan. Voordat de coronacrisis uitbrak organiseerde SEECE onder andere bedrijfsexcursies, om deelnemers een indruk te geven van functies in de Nederlandse energiesector. Het bezoek aan Alliander was daar één van. Tijdens dit bedrijfsbezoek kregen Alsaleh en zijn groepsgenoten een rondleiding, woonden ze een presentatie bij en interviewden ze een medewerker.

Werken bij een netbeheerder

Veel vragen gingen over de arbeidsmogelijkheden, vertelt Alsaleh. ‘Men wilde graag weten wat voor technische mensen het bedrijf nodig heeft, of statushouders een kans hebben om bij het bedrijf te werken en hoeveel ervaring je nodig hebt. Iedereen is welkom, zeiden ze. Ervaren mensen, beginners en studenten.’

Dat is goed nieuws voor Alsaleh. Hij wil graag werken voor een netbeheerder, zoals Alliander. ‘Een taak van Alliander is de distributie van elektriciteit. Het heeft te maken met onderstations, transformatoren, control systems. Dat is wat ik het mooiste vind aan de elektrotechniek. Het zou superfijn zijn als ik een werkplek vind bij zo’n bedrijf.’

Gediplomeerd elektrotechnicus
Alsaleh begint qua kennisniveau niet bij nul. Sterker nog: hij is een gediplomeerd elektrotechnicus. ‘Toen ik in Jemen woonde heb ik een universitaire opleiding elektrotechniek gevolgd en afgerond. Daarom heb ik heel veel passie voor elektrotechniek.’ Met een deeltijdstudie op de HAN wil hij zijn kennis opfrissen én praktijkervaring opdoen. ‘Ik heb mijn studie in 2010 afgerond, dat is lang geleden. Door de omstandigheden kon ik mijn kennis niet in de praktijk brengen.’

Op technisch vlak hebben de meeste deelnemers al veel in huis, vertelt De Vries. ‘Ze hebben veel technische kennis en vaardigheden. Er zit iemand bij die aan de universiteit van Damascus werktuigbouwkunde gestudeerd heeft. Een andere deelnemer heeft civiele techniek aan de universiteit gestudeerd. Er zit ook iemand bij die economie heeft gestudeerd. Het zijn mensen met een stevige achtergrond.’

Geen twijfels
Voor Alsaleh kwam het traject als geroepen. Hij kwam in contact met het onderwijsprogramma via vluchtelingenorganisatie UAF. ‘Toen ik een mail van deze stichting ontving, waarin stond dat dit georganiseerd zou worden, heb ik geen moment getwijfeld. Het UAF heeft meer van dit soort programma’s georganiseerd met andere hogescholen. Ik hoorde dat de meeste deelnemers achteraf een baan vonden.’

Het voorbereidende traject is in juli afgelopen. Voor september moeten de deelnemers een werkplek hebben, als zij willen starten met hun associate degree-opleiding in deeltijd. SEECE ondersteunt de studenten in het vinden van een geschikte werkgever; het centre of expertise stelt ze voor aan bedrijven. De ontmoetingen tussen bedrijven en studenten vinden digitaal plaats, in verband met de coronamaatregelen.

Bedrijven die op zoek zijn naar een kennisrijke deeltijdstudent en/of behoefte hebben aan meer informatie, kunnen contact opnemen met Mieke de Vries via mieke.devries@han.nl.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.