Thomas Rau kondigt publieksversie Madaster aan

Madaster, een ‘bibliotheek’ voor materiaalpaspoorten, is vanaf september beschikbaar voor het grote publiek. Dat liet architect Thomas Rau woensdag weten tijdens de conferentie Smart Sustainable Cities in Utrecht.

Rau en de stichting Madaster willen materialen een identiteit geven en op die manier bijdragen aan een circulaire economie. Want als informatie over materialen wordt vastgelegd, kunnen die gemakkelijker worden hergebruikt.

De organisatie legt het als volgt uit:

“We consider a building to be a depot of materials with an intrinsic value at a product, component, and material level. A Material Passport lists and valuates products, components and materials during the lifetime of a real estate object. This knowledge about the object’s composition and its financial value creates opportunities to save costs, increase re-usage of materials and reduce waste.”

Om te laten zien wat er zoal mogelijk is met gebruikte bouwmaterialen, liet Rau het publiek kennismaken met een gebouw van netbeheerder Alliander in Duiven. Het kantorencomplex bestaat voor tachtig procent uit hergebruikte bouwmaterialen, die veelal geoogst werden uit de jaren-80-panden die voorheen op het terrein stonden.

Door materialen standaard een paspoort te geven, worden dit soort projecten vergemakkelijkt en aantrekkelijker. Op die manier wordt de gebouwde omgeving geen bron van bouwafval, maar een mijn met waardevol materiaal.

Om de informatiepakketjes te standaardiseren en centraliseren, werd Madaster opgericht. De stichting biedt een raamwerk en de technische middelen om materialen een paspoort te geven. Madaster werd in februari gelanceerd en de stichting is druk in gesprek met partijen in de bouwsector. In september wordt de ‘bibliotheek voor materiaalpaspoorten’ opengesteld voor het grote publiek.

Thomas Rau is ook een graag geziene gast op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Benieuwd welke kennis hij daar gebracht heeft? Lees dit verslag van een Thomas Rau-masterclass.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.