Time Shift Energy Storage wint de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018

Tijdens het Kiemt congres op 1 oktober is  Time Shift Energy Storage door de vakjury als winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs gekozen. De prijs is uitgereikt door Jan Terlouw. Casper Scheltinga van Time Shift Energy Storage was in de wolken: “Dit helpt ons om te groeien en nieuwe mensen aan te nemen uit de regio.”

Time Shift Energy Storage heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018 gewonnen en daarbij een cheque van 10.000 euro ontvangen. “Het was zeer moeilijk. Het waren allemaal prachtige projecten. We hebben overwogen dat de winnaar sterke maatschappelijke drijfveer toont, een sterke regionale binding heeft en goed ondernemerschap laat zien!”, aldus Jan Terlouw. Kiemt reikte deze prijs voor de achtste keer uit. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. De prijs geeft de winnaar een extra stimulans doordat de innovatie in de spotlights wordt gezet.

Time Shift Energy Storage maakte indruk omdat zij industriële energieopslag systemen hebben op basis van 2nd life batterijen. Momenteel worden de meeste batterijen nog vernietigd. Time Shift Energy Storage heeft echter een systeem waarmee zij gebruikte batterijen kunnen hergebruiken. Met dit systeem kunnen grote industrieën kosten besparen en worden de maatschappelijke kosten van netbeheerders verlaagd.

Ambitieprijs 2018

Naast de Jan Terlouw Innovatieprijs is ook de Ambitieprijs, een geldbedrag van 5.000 euro, uitgereikt. Green Minerals is de winnaar van de Ambitieprijs. Green Minerals ontwikkelt een proces waarmee CO2 permanent vastgelegd kan worden door gebruik te maken van het mineraal olivijn. Olivijn is een veelvuldig voorkomend gesteentevormend groen mineraal met de natuurlijke eigenschap dat het CO2 bindt. Het duurt echter doorgaans dertig jaar voordat het mineraal CO2-verzadigd is, maar Green Minerals kan dit scheikundige proces versnellen naar slechts één uur.

De andere genomineerden waren Groenewijkstroom van Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen en Wattsun pop-uppower mobiele duurzame energieopslag van Koen Olieslagers en Bart Hendriks, allebei uit Arnhem.

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.