Topsector Energie stimuleert waterstof-innovaties

De Topsector Energie stelt 750.000 euro subsidie beschikbaar voor waterstof-innovaties. Bedrijven en kennisinstellingen kunnen vanaf 1 juli hun aanvraag indienen. Het overheidsorgaan ziet een cruciale rol weggelegd voor deze energiedrager.

In een oproep aan bedrijven en kennisinstellingen (zie website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) wordt het belang van waterstof benadrukt: ‘Waterstof zal samen met elektriciteit de ruggengraat vormen van een nieuw CO2-arm energiesysteem.’

Energie-opslag
Waterstof kan gebruikt worden om grote hoeveelheden elektriciteit op te slaan, door middel van elektrolyse. Een belangrijke eigenschap. Wanneer Nederland niet meer terug kan vallen op fossiele energie, moet wind- en zonne-energie worden opgeslagen voor momenten waarop een tekort aan energie is.

Er zijn meer voordelen. De energiedrager kan gebruikt worden om energie te vervoeren. In tegenstelling tot duurzame stroom is er geen kabel nodig. En, wanneer de waterstof op de plek van bestemming is aangekomen, kan het worden omgezet in elektriciteit.

Tankstation van de toekomst
Benieuwd naar een voorbeeld van een innovatief waterstofproject? De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkt mee aan het tankstation van de toekomst.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.