TU Delft heeft snelste waterstof aangedreven raceauto in de wereld

Forze is opgericht in 2007 en is het high-tech waterstof raceteam van de Technische Universiteit Delft. Het team bestaat uit studenten die zich bezighouden met de ontwikkeling, productie en uitvoering van waterstof aangedreven raceauto’s, met het oog om motorsport te combineren met schone technologie. Het doel van het team is het bevorderen van het gebruik van waterstof in raceauto’s. Gedurende acht jaar heeft Forze zes voertuigen uitgebracht en meerdere successen geboekt zoals het bouwen van de snelste waterstof raceauto ooit.

Na de successvolle introductie van de Forze VI in de zomer van 2013 heeft het team vele hoogtepunten bereikt. De Forze VI is zes keer krachtiger en efficiënter dan haar voorgangers en is speciaal ontworpen om te kunnen concurreren tegen benzine aangedreven voertuigen. Het is de eerste waterstof aangedreven raceauto in de wereld.1efotoTU

Nürburgring Nordschleife

De Forze VI is voorzien van een lichtgewicht carrosserie met een diffuser voor een betere aerodynamica en hiermee was ze gereed om een ronderecord te bereiken op de beroemde Nürburgring Nordschleife in Duitsland. Met behulp van oud coureur Jan Lammers heeft Forze na 2, 5 jaar zwoegen en ploeteren op 7 mei 2015 een ronderecord behaald van 10:43:56 minuten en is daarmee de snelste waterstof aangedreven raceauto!

Gamma Racing Day

Na het behalen van de ronderecord op de Nürburgring heeft de Forze VI vele demonstraties gehouden en heeft het deelgenomen aan de goedbezochte Gamma Racing Day. De Forze VI kreeg de mogelijkheid om tijdens de pre-show samen met Formule One coureur Max Verstappen een demonstratie ronde te rijden. Met meer dan 100.000 bezoekers over de gehele weekend was het een mooie gelegenheid om nogmaals aan te tonen dat waterstof en motorsport een prima combinatie is.

Supercar Challenge

Maar na het schitterende ronderecord op de Nürburgring snakt het team naar nieuw success. Forze bevindt zich in de beginfase van het bouwen van een nieuwe waterstof aangedreven raceauto dat moet kunnen concurreren tegen benzine aangedreven raceauto’s tijdens de Supercar Challenge op de Gamma Racing Day in Augustus 2016.

Dit persbericht is afkomstig van Farid Ansary van het team Forze Delft.

 

Delen:

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.