Twee duurzame HAN-projecten in halve finale Cleantech Battle

Ook dit jaar strijden studenten van de HAN weer om een plaats in de finale van jaarlijkse Cleantech Battle. Deze wedstrijd wordt gezien als de “Oscar-uitreiking” voor goed onderzoek naar duurzame innovaties. Vier teams met HAN-studenten zonden hun onderzoek in. Tijdens de halve finale in Zutphen kwam team Voltor, met de ontwikkeling van een elektrische tractorpull tractor, als finalist uit de bus. Zij zullen de HAN vertegenwoordigen tijdens de finale in april.

Vanuit de HAN waren er vier inzendingen voor de Cleantech Battle. Op voorspraak van HAN-docent Randy Berenbroek deed tweedejaars TB-stagiair Auke Termorshuizen mee, met zijn aanbevelingen voor het verduurzamen van het onderhoud van de Amsterdam ArenA. Docent Jeroen van Elburg nomineerde WTB-afstudeerder William Steenblik, met zijn ontwerp van een installatie voor lokale rundvee-mestverwerking.

Vanuit het lectoraat Meet- en Regeltechniek droegen Aart-Jan de Graaf en Rob ter Steeg het onderzoek van derdejaars IPO-studente Michelle Oostendorp voor. In het kader van het Duurzaam Dak project ontwierp zij een modulair montagesysteem voor zonnepanelen voor op een woning. Bijzonder is dat de panelen als waterkerende laag worden gebruikt in plaats van de dakpannen.

Voor de tweede keer deed team Voltor mee met de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven tractor. Hoofddocent en coördinator Sjoerd Timmermans roemde dit multidisciplinaire studentenproject van studenten van werktuigbouwde en elektrotechniek. “Deze studenten hebben geconstateerd dat de huidige tractoren vervuilend zijn en niet bijdragen aan een duurzame energievoorziening.  Ze hebben zich daarom verenigd in het Voltor-team en hebben de ambitie om samen met het instituut Engineering en sponsors uit de agrarische wereld te komen tot het ontwerp, de technische realisatie en uiteindelijk een werkend prototype” aldus Timmermans.

Twee HAN-projecten in halve finale

Aan de Cleantech Battle nemen studenten deel van MBO, HBO en Universiteit uit Gelderland en Overijssel. In de eerste nominatieronde werden twee HAN projecten geselecteerd voor de halve finale: team Voltor en het dakmontagesysteem van Michelle Oostendorp. Zij moesten de competitie delen met duurzame HBO studentenprojecten van Windesheim en Saxion.

Tijdens de halve finale op 29 maart in Zutphen pitchten beide HAN-deelnemers hun project in de vorm van een eigengemaakt filmpje. Onderaan deze blog zijn beide filmpjes te bekijken. Een deskundige jury voelde de studenten aan de tand en besliste welke vijf jonge innovators doorgaan naar de finale. Team Voltor, van Bjorn Janssen, Alex Luijkx en Jochem Menke behoorde tot de gelukkigen.

“De Tesla onder de tractors”

Jochem Menke is trots op hun finaleplek. “We krijgen de unieke kans om ons project te presenteren tijdens het Cleantech Tomorrow Congres, op 24 april in Teuge. Uit het hele land komen daar organisaties bijeen die duurzaamheid ondersteunen of realiseren. Hopelijk weten we dan de jury te overtuigen van ons revolutionaire idee. Zoals Elon Musk met de Tesla Roadster een kentering op gang heeft gebracht in elektrisch automobielbranche, zo willen wij de agrarische sector inspireren. De elektrische tractorpull tractor die wij aan het ontwikkelen zijn, moet net zo’n ‘icoonfunctie’ vervullen. Onze passie is het tractorpullen en dat zet deze innovatie op gang. Maar de echte impact, die komt daarna: het vertalen van dit idee naar de agrarische sector. Daar ligt een wereld aan kansen!”

Wilt u de finale van de Cleantech Battle bijwonen? Schrijf u dan in voor de businessdag van Cleantech Tomorrow op 24 april in Teuge.

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.