Twee ton subsidie voor Gelderse hennepketen

De Arnhemse startup StexFibers heeft samen met Pantanova en Stichting Texperium een subsidie gekregen van ruim € 200.000 voor het ontwikkelen van hennepvezels voor de textielindustrie. De subsidie wordt verstrekt door de Provincie Gelderland in het kader van het programma Energietransitie. Met het subsidiegeld wordt een nieuwe hennepketen opgezet van teelt tot garens. Deze nieuwe keten heeft de potentie om een nieuwe industrie te worden en een wereldwijd marktaandeel van de katoensector over te nemen om de textielindustrie te verduurzamen.

Incubator Greenhouse

Momenteel staat op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een zogenaamde stoomexplosie-installatie die ruwe vezels van de hennepplant verwerkt tot een verspinbare vezel voor de textielindustrie. Deze machine is doorontwikkeld door de startup StexFibers, gevestigd in de incubator de Greenhouse. Louis de Boer, incubatormanager van de Greenhouse, is trots op de toegekende subsidie. “StexFibers is één van onze pareltjes in de Greenhouse op IPKW. De subsidie bewijst dat Provincie Gelderland potentie zien in deze business.”

Hennep als duurzame grondstof

StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit garens. Textiel- en kledingfabrikanten krijgen op die manier een nieuwe en veel duurzamere grondstof tot hun beschikking. Momenteel is de verspilling van vers water enorm bij de productie van katoen en worden veel insecticiden en pesticiden gebruikt. Hennep heeft voor de productie van textiel 95% (!) minder water nodig dan katoen en voor de teelt zijn geen chemicaliën nodig. Hiermee is dit gewas een zeer duurzaam alternatief voor andere natuurvezels, temeer omdat vezelhennep gewoon als akkerbouwgewas kan worden geteeld in Nederland. Hennepvezels zijn sterker en zachter dan katoen, absorberen en ademen beter en hebben bovendien een antibacteriële werking.
De hennep die wordt gekweekt is overigens alleen geschikt om te dragen en niet om te roken. Je wordt er niet high van maar misselijk.

Pantanova is de exploitant van de hennepteelt en innovatiecentrum Texperium installeert een katoenspinmachine voor de verwerking van hennepvezel.

>> Lees hier een eerder interview met Ben Ratelband van StexFibers voor EnergieNext.

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.