Werktuigbouwkundestudenten bouwen duurzaam alternatief voor gasverwarming

Bram van Lieshout en Wouter Vernooij bedachten een duurzaam warmtesysteem tijdens het eerste jaar van hun studie Werktuigbouwkunde op de HAN. Het idee heeft potentie. De studenten krijgen financiële ondersteuning voor een pilot in recreatiepark De Thijmse Berg in Rhenen.

Projectweek
Tijdens de jaarlijkse Projectweek Engineering op de HAN werken studenten van verschillende technische opleidingen in teams aan bedrijfsopdrachten. Van Lieshout en Vernooij kregen een opdracht van een boer uit het Achterhoekse Aalten: ‘help mij van mijn gaskosten af.’

Er werden verschillende ideeën geopperd. Een mogelijkheid was het gebruik van bodemwarmte, door middel van een warmtepomp. Maar die oplossing bleek veel te duur voor een boerderij. Ook waren er teamgenoten die elektriciteit wilde opslaan in zoutbatterijen, om daar vervolgens water mee te verwarmen. Maar die technologie is nog volop in ontwikkeling en daardoor niet geschikt voor een snelle oplossing.

Potentie
Van Lieshout en Vernooij bedachten een duurzaam, eenvoudiger alternatief. “We ontdekten een oude mestkelder onder de boerderij in Aalten. Die kunnen we isoleren en vol laten lopen met water. Het water kan vervolgens verwarmd worden met zonnecollectoren en worden aangesloten op de centrale verwarming”, zegt van Lieshout.

Dit plan heeft veel potentie. Niet alleen voor de boer in Aalten, maar ook op grote schaal. Er wordt gebruik gemaakt van technologieën die al breed worden toegepast en duurzaam zijn. Als deze gecombineerd worden, maken ze een gasaansluiting overbodig. Installatiebedrijf Oostendorp rekende de plannen door. Met een positief resultaat. “We hopen dat dit concept in de toekomst wordt toegepast in nieuwbouwwoningen”, aldus Vernooij.

Innovatievouchers
Het concept viel in goede aarde bij verschillende financiers. Gelderland Valoriseert en STHO stellen innovatievouchers beschikbaar, zodat een pilot kan worden gestart. De studenten bouwen een prototype. Dat doen ze buiten hun studie om. De HAN biedt nog wel deskundig advies.

Pilot
De pilot vindt plaats in recreatiepark De Thijmse Berg in Rhenen. Het systeem wordt toegespitst op vakantiewoningen. De gebouwen hebben momenteel een propaangasaansluiting. Propaan is niet alleen slecht voor het milieu, maar brengt ook hoge kosten met zich mee.

Van Lieshout en Vernooij plaatsen een watertank onder de grond, vlak voor de vakantiewoning die zij van warmte gaan voorzien. Op het dak installeren zij zonnecellen, die energie opwekken om het water te verwarmen. In november is het systeem gereed en voeren de studenten verschillende testen uit.

Samenwerking
Jurjen van Dijk, eigenaar van De Thijmse Berg, is erg tevreden over het project. “De vraag naar duurzame producten is groot. Veel vakantiewoningen zijn al energiezuinig, onder andere door goede isolatie. Maar de centrale verwarming biedt nog kansen. Bovendien verloopt de samenwerking goed. Ik heb eerder samengewerkt met studenten, maar nog nooit op zo’n professioneel niveau”, aldus Van Dijk.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

8 reacties, voeg jouw reactie toe.

Ik snap hem niet helemaal.
Een normaal huis verbruikt ongeveer 1500M3 gas. een M3 gas heeft een energiewaarde van ongeveer 10KWh. Er is dus een energie van ongeveer 15.000KWh nodig om te verwarmen.

Een zonnepaneel levert ongeveer 120KWh op per jaar per M2. Wil je dus 15.000KWh opwekken met zonnecellen dan heb je ongeveer 125M2 nodig aan zonnepanelen. Maar dat is een gemiddelde per jaar. Opbrengst zomerse dag en winterse dag is een verschil van 1/10. Daarnaast heb je in de winter veel meer energie nodig om te verwarmen dan in de zomer. Wat onhandig is omdat de opbrengst van zonnecellen veel hoger is in de zomer als je weinig verwarmt.

Je komst dus al snel op een oppervlakte van 500M2 dat je in de winter nodig hebt, en dan moet je maar hopen dat het niet gaat sneeuwen …

  Bram van Lieshout

  Beste Martijn,
  Wat u zegt klopt helemaal. Echter zijn wij op een andere manier om gegaan met de energie die in de zomer beschikbaar is.
  Wij maken ook geen gebruik van normale zonnepanelen, over de exacte details van dit systeem kunnen wij (voorlopig) helaas nog niks zeggen.
  Zodra er wat meer dingen getest zijn en er duidelijkheid is over het vervolg van dit systeem zullen wij natuurlijk wel dieper in gaan op de details.
  U zult nog even moeten wachten!

  Peter Timmer

  Beste Martijn,
  Naar mijn mening heb je in jouw berekening geen rekening gehouden met het niet al te hoge rendement van gascentrales om elektriciteit op te wekken. Inderdaad heeft een kuub Nederlands aardgas een energiewaarde die overeenkomt met ca. 10 kWh, maar door een produktierendement van gemiddeld ca. 40% bij de centrales en trafo- en transportverliezen komt er maar zo’n 3,5 tot 4 kWh aan elektriciteit bij de huishoudens binnen per verstookte kuub aardgas. Met andere woorden: die 1500m3 gas voor verwarming van een gemiddeld Nederlands huishouden komt overeen met een direkte afname (of eigen PV-produktie) van rond de 5000 à 6000kWh per jaar. Deze hoeveelheid kun je met 6000 à 7000 Wp aan PV-vermogen opwekken, dus zeg 30 à 35 panelen van 200Wp met een totaal-oppervlak van rond de 40m2.
  Je hebt wel gelijk dat je juist ’s winters de meeste energie voor verwarming nodig hebt en daarom kun je het beste kombineren met windenergie (aankoop windaandelen), dan wel biomassa (groen gas) in kombinatie met lokale opslagsystemen. Aan dit laatste wordt druk gewerkt bij onze oosterburen.
  Noot: een extra groot oppervlak met zonnepanelen zal ook ’s winters niet werken als er geen of nauwelijks zon is…

Peter Aniba

Hebben pas een chalet gekocht op de thijmse berg.
Moet nog gebouwd worden. En geplaatst. Wij zijn zeer benieuwd naar de resultaten

  Bram van Lieshout

  Wie weet, als ons systeem werkt kan het ook bij uw chalet worden toegepast! Wanneer wordt dit chalet gerealiseerd?

Ook Toevallig , dit soort systemen zijn kant en klaar te koop. Het zonnepaneel wordt hybride en de de tank vul je met pcm materialen om je opslagcapaciteit te vergroten. Dan kom je al weer een hele stap verder.
Warmte “vangen” en opslaan is een dynamisch proces en zo kun je ook daglichtpanelen gebruiken die ook presteren zonder dat de zon schijnt. Dat gecombineerd met een flinke waterbuffer incl. pcm kom je er wel lijkt me.

  Bram van Lieshout

  Beste Jakob,
  Leuk om te horen dat er zoveel duurzame systemen zijn die je huis kunnen verwarmen!
  Wij maken echter geen gebruik van zonnepanelen. Over de exacte details van dit systeem, en de werking ervan zal wellicht nog een artikel komen.

Jan Jacob

Is er al wat meer duidelijk over dit project? Ik weet nog wel een vrijstaand woonhuis met een grote en goed bereikbare kruipruimte waar dit systeem wellicht getest kan worden….

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.