WUR-studenten berekenen social return on investment bij emt-innovaties

De maatschappelijke meerwaarde van energie- en milieu-innovaties is een belangrijk verkoopargument, maar blijkt vaak lastig te kwantificeren. Studenten van de Wageningen UR krijgen trainingen in het calculeren van deze ‘social return on investment’ en kunnen dit doen voor bedrijven.

Businessplannen

De social return on investment wordt zelden expliciet gemaakt in de businessplannen van innovatieve energie- en milieu-innovaties. Vreemd, aangezien de meerwaarde voor de maatschappij als geheel vaak van groot belang is. Je kunt dan denken aan vermindering van het broeikaseffect, van vervuiling van water, bodem en lucht, van emissie van giftige stoffen. En aan de verbetering van landschap en biodiversiteit, respect voor de cultuurhistorie, verbetering van de arbeidsparticipatie, welbevinden en gezondheid.

Utrechtse Heuvelrug

Studenten van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van de WUR worden juist getraind in het berekenen van de social return on investment. Dit deden ze bijvoorbeeld in opdracht van bedrijven in het gebied Utrechtse Heuvelrug. De bedrijven vroegen zich af hoe de groene waarden beter benut zouden kunnen worden. Zo ontstond ‘De Groene Economie van de Utrechtse Heuvelrug’, met onder andere slimme maatregelen die leiden tot minder energie gebruik. Hierdoor kon de energierekening soms met circa de helft worden teruggedrongen. Andere initiatieven die studenten hebben bekeken, speelden bij innovatieve bedrijven in de zorg, streekproducten, mobiliteit, cultuurhistorie, bouw, energievoorziening en arbeidsparticipatie.

Gelderse bedrijven

De leerstoelgroep Milieu Systeem Analyse is op zoek naar innovatieve Gelderse bedrijven die met het concept social return on investment aan de slag willen. Heeft uw bedrijf interesse of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Andre van Amstel, tel. 0317-484815, mail: andre.vanamstel@wur.nl

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.