Zeventien gemeenten verduurzamen elektriciteitsvoorziening

De elektriciteitsvoorziening van zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen moet over vijf jaar duurzaam zijn. Straatverlichting, sporthallen en andere faciliteiten worden gevoed met groene energie uit de omgeving. Dat meldt de Volkskrant vandaag op haar website.

‘Het gaat om 90 miljoen kilowattuur stroom per jaar, het equivalent van het stroomgebruik van 25 duizend huishoudens. Er is een bedrag mee gemoeid van 3 tot 4 miljoen euro per jaar. De stroom komt vooral uit windmolens en zonnepanelen’, aldus de krant.

De Groene Stroomfabriek uit Nijmegen is verantwoordelijk voor de levering van duurzame elektriciteit uit de regio. Deze energieleverancier ‘won’ de opdracht, tijdens een Europese aanbestedingsprocedure. Om aan de vraag te voldoen, wordt veel nieuwe energietechnologie gerealiseerd.

De Volkskrant: ‘Onder de plannen die op stapel staan, zijn twee drijvende eilanden van zonnepanelen in Park Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem en in de Aamse Plas bij de gemeente Bemmel. In totaal gaat het om tien nieuwe regionale energieprojecten.’ Één project is al af: het windpark Nijmegen-Betuwe.

Bij de bouw van de nieuwe energie-installaties worden lokale ondernemers betrokken. Door dit soort projecten zal de vraag naar duurzame-energieprofessionals toenemen. Een ontwikkeling waar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen al geruime tijd op inspeelt. Veel opleidingen zijn gericht op duurzame energie.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.