Zo brengt de energietransitie een grote ‘groene’ onderneming voort

Welke grote ondernemingen komen voort uit de energietransitie? Onder andere Innogy, een afsplitsing van het Duitse RWE. Het NRC Handelsblad sprak met de Nederlandse topman Peter Terium.

De Duitsers stevenen harder af op een duurzame energievoorziening dan de Nederlanders, dankzij jarenlange subsidies voor ‘groene’ energie. Dat biedt de kans om een kijkje te nemen in de gevolgen van zo’n energiewende. Wat betekent die bijvoorbeeld voor grote energiebedrijven?

“Het huis stond in brand. Voor het grootste energiebedrijf van Duitsland dreigde plotseling de ondergang. In 2011 werd RWE, het toenmalige moederbedrijf van het Nederlandse Essent, hardhandig wakker geschud. De regering-Merkel had na de kernramp in het Japanse Fukushima besloten dat Duitsland ging stoppen met kernenergie. Bovendien kelderde de stroomprijs. De kolen- en gascentrales konden de concurrentie niet aan met de groene stroom die overal in Duitsland, sterk gesubsidieerd, werd opgewekt in het kader van de Energiewende – de overgang van fossiele brandstof naar duurzame energie.”

Verduurzamen bleek niet gemakkelijk voor RWE. Banken en beleggers deden een grote stap terug en voor duurzaamheidsprojecten werd geen geld vrijgemaakt. Terium zei tegen het NRC dat geldschieters bang waren dat hun geld gebruikt werd om de kerncentrales af te breken of het afval op te slaan. Er zat maar één ding op: de groene tak, Innogy, afsplitsen en (deels) naar de beurs brengen.

„Het was de grootste beursgang in Duitsland sinds 2000”, zegt Terium trots. Zijn plannetje lijkt te hebben gewerkt. Er werd 5 miljard euro opgehaald, het nieuwe bedrijf kreeg een marktwaarde van rond de 20 miljard, en werd daarmee het meest waardevolle Duitse energiebedrijf. Het aandeel Innogy staat sindsdien stabiel op een koers rond de 36 euro.

Innogy richt zich onder andere op prosumenten, mensen die gebruik maken van het energienet en zelf energie opwekken. Terium verwacht dat zijn klanten in de toekomst een zonnepaneel op het dak hebben en overtollige energie opslaan in een eigen batterij. Innogy moet zorgen dat er voldoende stroom beschikbaar is om aan de vraag te voldoen. Daarvoor moeten veel data verzameld worden.

„Dat moet digitaal, handmatig lukt dat niet meer. Je hebt heel veel meetpunten nodig, big data en kunstmatige intelligentie”, aldus Terium.

Lees het hele artikel op de website van het NRC Handelsblad.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.