Veel zonnestroom tijdens lange, warme dagen

Eneco haakte gisteren in op het warme weer en verstuurde een persbericht met de boodschap: ‘tijdens deze lange, zonnige dagen produceert Nederland met zonnepanelen meer energie dan drie energie energiecentrales.’ Die opwek heeft gevolgen voor de handhaving van de netbalans.

Het energiebedrijf schrijft: “Tijdens de huidige warme dagen wordt ongeveer 10 % meer energie verbruikt dan normaal in deze periode. Dat komt overeen met 2 flinke energiecentrales extra (1500 MW). De piekvraag ligt deze dagen op 15.000- 17.000 MW. Momenteel wekken alle zonnepanelen in Nederland in totaal zo’n 2400 – 2500 MW op.”

Piek
“Daarmee wordt de piek dus ruimschoots opgevangen door de opgewekte zonne-energie. Er is deze maand sprake van maximale zonopwekking. De zon is erg fel en het is vandaag de langste dag van het jaar”, aldus Eneco gisteren. Het energiebedrijf baseert de cijfers op gegevens van de energiehandelsvloer, waar vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd.

Die afstemming is belangrijk om het elektriciteitsnet in balans te houden. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod (of andersom) levert dat problemen op voor het net. Netbeheerders doen daarom hun best om de hoeveelheid opgewekte zonne-energie te voorspellen, zodat ze weten hoeveel overige elektriciteit ze moeten inzetten.

Icarus
Alliander riep zonne-energievoorspeller Icarus in het leven. De netbeheerder kan dankzij dit programma de opwek van zonne-energie voorspellen, door data van zonnepanelen te koppelen aan weersvoorspellingen. Aan dit programma werkten meerdere IT-studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Beeld: Pixabay

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.